Ce face o ingrijitoare copii

ingrijitoare copii

O persoana care lucreaza ca ingrijitoare copii este  o persoana angajata care îngrijeste și oferă supraveghere copiilor de la vârsta de șase săptămâni până la vârsta de treisprezece ani. O ingrijitoare copii poate lucra atat la domiciliu, cat si in cadrul unei gradinite, crese sau al unui centru educational sau social. Pe langa dorinta si deschiderea de  a lucra cu copiii, o ingrijitoare copii trebuie sa aiba si o pregatire adecvata, demonstrata de un certificat de calificare, care atesta parcurgerea unui numar de module in domeniul ingrijirii copiilor.

Ingrijitoare copii in gradinite si crese

Grădinița este o opțiune de îngrijire a copiilor în care părinții își lasă copiii în timpul zilei pentru îngrijire, supraveghere și învățare. Creșele tradiționale sunt medii formale, structurate, cu ore specifice de predare și preluare. Creșele sunt specializate în îngrijirea sugarilor si copiilor de pana la 2 ani. In cadrul gradinitelor sunt ingrijiti copii cu varste incepand de la 2-3 ani (grupa mica) pana la 6 ani (grupa mare).

In cadrul unei crese sau gradinite, pe langa educatoare, lucreaza si persoane care trebuie sa fie calificate ca ingrijitoare copii. Aceastea se ocupa de ingrijirea primara a copiilor (igiena, alimentatie, odihna, supraveghere), dar pot participa si la activitatile educatioale, venind in sprijinul educatorilor.

Asigurați-vă că verificați reglementările, licențele sau cerințele de acreditare ale cresei sau gradinitei unde duceti copilul, precum si ce tip de educatie si formare detin persoanele care lucreaza ca ingrijitoare copii.

Ingrijitoare copii la domiciliu

Îngrijirea la domiciliu, cunoscută și sub denumirea de îngrijire de familie, este o opțiune de îngrijire a copiilor în care familiile plătesc o persoana care vine la domiciliu pentru a avea grija de copil sau duc copilul la casa unei persoane calificate ca ingrijitoare copii. 
Persoanele care se ocupa de ingrijirea copiilor la domiciliu ar trebui să fie autorizate de stat si sa aiva  o pregătire de bază în îngrijirea, siguranta si prim-ajutorul acordate copilului. 
Multe ingrijitoare copii la domiciliu au, de asemenea, instruire în educația timpurie.

Deosebirea intre baby-sitter, bona si ingrijitoare copii

Desi, in general, la noi nu se face deosebirea intre baby-sitter, bona sau ingrijitoare copii, exista aspecte care diferentiaza aceste meserii, in special ca nivel de calificare.

O bona  este  responsabilă, de regula, de ingrijirea de baza a copilului, in casa, într-un cadru în mare parte nesupravegheat. Atribuțiile unei bone se concentrează pe îngrijirea fizica a copilului (igiena, alimentatie),d ar si pe treburi casnice sau sarcini legate de copii, cum ar fi spălarea rufelor și pregătirea alimentelor.
O bona poate avea sau nu vreo pregătire formală; cu toate acestea, multe bone au ani de experiență în lucrul cu copiii. O bona poate lucra full-time (40 sau mai multe ore pe săptămână) sau part-time. 
In ceea ce priveste o persoana care lucreaza ca baby-sitter, aceasta este o persoana care are grija temporar de copii, pe perioade mai lungi sau mai scurte, in general vizand anumite activitati (se poate ocupa de activitatile recreative sau intalnirile de joaca, poate supraveghea copii pe perioada temelor ori poate supraveghea copiii fara sa faca activitati anume cu ei, realizand in acelasi timp sarcini de curatenie sau gatit)
Majoritatea joburilor de babysitting sunt considerate joburi cu fracțiune de normă și sunt plătite la oră, fie la anumite ocazii, fie conform unui program regulat.
Adesea, aceste diferentieri sunt considerate nesemnificative, astfel incat o ingrijitoare copii este echivalata cu o bona sau o baby-sitter.  Cu toate acestea, spre deosebire de bona sau baby- sitter, o persoana care are diploma de ingrijitoare copii poate lucra si in mediu institutional, in gradinite, crese sau centre socio-educationale. 
Unele familii angajeaza ceea ce se numeste ajutor pentru mama, o persoană care ajută un părinte sau o familie ce are nevoie de îngrijire suplimentară a copiilor, în timp ce părintele este acasă. Acest rol este adesea deținut de fete tinere, care nu au vârsta de a face babysitting. Ajutorul unei mame lucrează, de obicei, sub o anumită supraveghere pentru a se ocupa de toate aspectele legate de îngrijirea copilului, comisioane, pregătirea mesei și treburile ușoare ale gospodăriei.

Ce anume sa caute parintii

Orice parinte isi doreste cea mai buna ingrijire pentru copilul sau. De aceea, atunci cand alegem o ingrijitoare copii la domiciliu sau cand vrem sa vedem cum sunt persoanele care lucreaza cu cei mici in crese sau gradinite, trebuie sa dam atentie unor aspecte importante:

  1. Persoana respectiva are o pregatire temeinica in domeniul ingrijirii copilului, demonstrata printr-un atestat sau un certificat de calificare
  2. O ingrijitoare copii cunoaste o serie de aspecte importante legate ingrijirea fizica si siguranta copilului, dar si de confortul sau psihologic. Astfel, in cadrul unui curs de ingrijitoare copii sunt predate notiuni legate de: nevoile copilului, igiena copilului, alimentatia copilului, sanatatea copilului, inclusiv bolile copilariei si aspecte de prim ajutor, elemente de psihologia copilului.
  3. Persoana care lucreaza ca ingrijitoare copii are o sanatate fizica buna, dar si un echilibru emotional, astfel incat poate asigura toate aspectele legate de bunastarea copilului.
  4. O ingrijitoare copii trebuie sa aiba cunostinte de baza legate de educatia copilului, in special legate de educatia non-formala (jocuri, activitati educationale, activitati de dezvoltare de deprinderi)

Surse:

https://www.verywellfamily.com/child-care-providers-4013589

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: