Responsabilitate sociala

Asociatia Fluens si-a inceput activitatea in anul 2012, avand ca scop  promovarea oportunitatilor sociale, educationale, culturale, de sanatate si mediu, atat in interes general, cat si in ceea ce priveste categoriile dezavantajate ale societatii.

 „Sa dam directie binelui” a fost deviza noastra inca de la inceput, de aici si numele Asociatiei Fluens care inseamna transformare, curgere catre un scop mereu reinnoit, acela al ajutorarii celor in nevoie. Ne-am indreptat atentia inca de la constituirea noastra ca asociatie catre cele mai vulnerabile categorii: copiii abandonati, batranii din institutii, mamele singure. Tocmai de aceea un principiu de baza al muncii noastre este actiunea voluntara, implicarea cat mai multor persoane care sa-si puna mintea si inima in slujba celorlalti.

Intre anii 2012- 2018 am lucrat in cadrul centrelor de plasament si azilelor de stat din sectoarele 1, 4 si 6 ale Capitalei. Dintre centrele pentru copii in care ne-am desfasurat activitatea mentionam  Centrul Robin Hood, Adapostul de zi si de noapte, Complexul de servicii sociale Sf. Spiridon din sectorul 4; Centrele de plasament Sf. Nicolae, Sf. Maria, Sf. Iosif si Pinocchio din sectorul 1;  . Centrului de ingrijire si asistenta pentru varstnici Sf. Vasile si Caminul Spital Sf. Luca, din sectorul 4;  Centrele Straulesti, Odai, Sf. Elena si Sf. Vasile din sectorul 1;  Caminul Floarea rosie din sectorul 6.

Activitatile s-au desfasoara in baza conventiilor de colaborare semnate cu DGASPC-urile sectoriale. n cadrul acestor centre am desfasurat un complex de servicii sociale, educationale si psihologice, menite sa creasca calitatea vietii atat pentru copiii abandonati, cat si pentru batranii singuri.

Din anul 2018, activitatea noastra s-a axat pe sprijinul copiilor proveniti din familii dezavantajate din comunitatea din sectorul 6, precum si al familiilor acestora. Am initiat un proiect educational in cadrul centrului nostru de zi „Viata Independenta”, sprijinind atat copiii cat si familiile acestora. De asemenea, au continuat activitatile in beneficiul persoanelor varstnice organizate mai ales in Caminul- Spital Sf. Luca, dar si la Centrul nostru de zi.

Foarte importante au fost Campaniile prin intermediul carora am ajutat sute de persoane dezavantajate din Bucuresti si din zone rurale.

  1. Un viitor mai sigur, proiect destinat tinerilor din centre de plasament, urmarind  facilitarea insertiei socio-profesionale pe piata fortei de munca a adolescentilor din centre. Proiectul presupune evaluarea vocationala a tinerilor, facilitarea accesului la cursuri de calificare si medierea relatiei cu institutii, companii, firme etc unde tineri pot urma un stagiu de practica, cu posibilitatea angajarii ulterioare.
  2. Trepte catre viata, proiect de stimulare a abilitatilor de viata independenta pentru copii si adolescenti din centre de plasament, cuprinzand activitati de educatie nonformala, recreative si de socializare, grupuri de dezvoltare personala, psihoterapie individuala si de grup etc
  3. Proiectul “Retea de suport social pentru mame singure”  constand in sprijinirea a 20 de familii monoparentale confruntate cu dificultati economice, sociale, locative, profesionale majore; Activitati: realizarea anchetelor sociale si  a planurilor de suport personalizat; actiuni de suport conform planurilor (atragere de finantari pentru mobilare, alimente, haine si rechizite); grupuri de suport/ educatie parentala pentru mame; ateliere artizanale si de economie sociala; constituirea unei retele de suport din persoane resursa (femei pentru femei);
  4. Proiectul „Porti deschise” pentru varstnicii singuri din centrele de asistenta sociala a varstnicilor subordonate DGASPC-lor, cuprinzand activitati de socializare si recreative cu varstnicii atat in centru cat si in afara lui (concursuri sah-table, seara de presa, excursii manastiri, iesiri restaurant, teatru, opera etc), „terapia memoriei” si revigorarea centrelor de reminiscente, evenimente menite sa scoata din izolare pe varstnicii singuri etc
  5. Proiectul „Educatia invinge saracia”  destinat sustinerii educationala a 50 de copii si adolescenti proveniti din medii defavorizate, cu rezultate bune la invatatura, in vederea mentinerii sau cresterii rezultatelor scolare, valorificarii intereselor si talentelor, dezvoltarii si exprimarii  potentialului lor intelectual, emotional si aptitudinal. Proiectul se deruleaza in cadrul Centrului de zi al Asociatiei Fluens.  Copiii primesc suport educational, iar familiile acestora sunt sprijinite prin consiliere si suport material.
  6.  Proiectul Hit with your smile”, derulat in mai multe scoli, vizand combaterea bullying-ului si atitudinilor discriminatorii din scoala. Acesta a constat intr-un sir de ateliere sustinute de voluntari pregatiti de catre profesionistii Asociatiei Fluens, cuprinzand multiple activitati de psiho-educatie, promovare a tolerantei, non-violentei si incluziunii.
  7. Proiectul „SkillShare”, realizat in colaborare cu MSD Romania, in care angajatii companiei s-au implicat in activitati educationale de dezvoltare de abilitati si talente pentru copiii si adolescentii din centre de plasament, precum si in renovarea unor spatii recomandate de Asociatia Fluens (in cadrul Centrului Sf. Nicolae, gradina caminului spital Sf. Luca)
  8. „Campanii umanitare” in sprijinul persoanelor aflate intr-o stare de vulnerabilitate sau de criza, familii nevoiase, varstnici singuri, anumite cazuri individuale etc. Dintre campaniile noastre putem mentiona: „Ai prea multe haine? Doneaza-le”, campanie prin care am sprijinit sute de persoane cu imbracaminte, obiecte electrocasnice, alte bunuri colectate pe parcursul unei actiuni care a implicat sute de voluntari si donatori (campanie organizata 3 ani la rand); Campania „Carti pentru copiii din zone  rurale”, „Ajutor pentru copiii din Ciuperceni”, „Campanie de sprijin pentru familii sarace din Calarasi”, campanii de Craciun si de Pasti pentru varstnici institutionalizati, copiii din centre de plasament si familiile defavorizate; donatii de electrocasnice si computere pentru mai multe centre de copii, etc