Psihoterapie si dezvoltare personala


Ce este psihoterapia

Psihoterapia este un termen general, reprezentand un cumul de metode si tehnici utilizate pentru abordarea unor probleme variate, precum cele de natura emotionala, comportamentala sau cognitiva. In timpul psihoterapiei, clientul se angajeaza intr-o adevarata calatorie de autodescoperire si vindecare, alaturi de terapeut (psiholog, psihiatru), care are rolul de insotitor si indrumator. Psihoterapia reprezinta totodata un proces de vindecare si de schimbare, in care clientul devine mai constient, isi intelege mai bine emotiile si gandurile, se elibereaza de conditionari negative din trecut, depaseste traumele. Psihoterapia te ajuta sa preiei controlul asupra propriei vieti si sa dezvolti abilitati sanatoase de a face fata provocarilor.

Ce nu este psihoterapia

Exista inca prejudecati si neintelegeri in ceea ce priveste termenul de “psihoterapie”, multi considerand ca demersurile psihoterapeutice se adreseaza strict persoanelor cu tulburari psihice grave. “Nu merg la psihoterapie, sa zica lumea ca sunt nebun!”, aceasta este o justificare frecventa pentru a nu participa la procesul de auto-analiza si vindecare.

In realitate, persoanele cu tulburari foarte grave nici nu pot participa la sedinte de psihoterapie. Psihoterapia nu este un “tratament” aplicat oamenilor “nebuni”, nu este o metoda de “reparare” a problemelor mentale sau un stigmat psiho-social.

In Occident, unde practica psihoterapiei este mult mai frecventa, aceasta este inclusa printre practicile de rutina ale celor are vor sa-si mentina tonusul psihic si sa-si imbunatateasca viata emotionala. Este, daca vreti, o adevarata cura de “wellness”, adresata de aceasta data sufletului, nu trupului.

Sursa foto: Pinterest

Probleme abordate prin psihoterapie

Psihoterapia poate fi utilizata pentru o gama foarte larga de probleme, dintre care pot fi mentionate:

Anxietatea si tulburarile asociate acesteia, precum atacurile de panica, fobiile, tulburarea obsesiv-compulsiva, tulburarea de stres posttraumatic (PTSD)

Tulburarile de dispozitie, precum depresia sau tulburarea bipolara

Adictiile (alcoolism, dependenta de droguri, fumat, dependenta de jocuri de noroc)

Tulburarile alimentare, precum anorexia sau bulimia

Tulburarile de personalitate, precum tulburarea borderline sau tulburarea de personalitate dependenta

Unele tulburari psihotice, care determina detasarea de realitate, precum schizofrenia

O serie de stresuri ale vietii de zi cu zi pot fi abordate in psihoterapie:

  • Rezolvarea de conflicte, fie in cuplu, fie cu alte persoane
  • Eliberarea de anxietatea si stresul determinate de munca
  • Dezvoltarea capacitatii de a face fata provocarilor mari ale vietii (divortul, decesul unei persoane apropiate, pierderea locului de munca)
  • Dezvoltarea capacitatii de gestionare a furiei si comportamentelor pasiv-agresive
  • Cresterea capacitatii de a face fata unor probleme grave de sanatate (diabet, cancer, durere cronica
  • Recuperare dupa un abuz sexual sau fizic
  • Abordarea unor probleme legate de viata sexuala
  • Imbunatatirea somnului si odihnei. abordarea insomniei

Sedinte de psihoterapie terapie individuale, de cuplu si de grup

Psihoterapie individuala
Sursa foto: Pinterest

Sedintele de psihoterapie individuala sunt destinate copiilor, adolescentilor sau adultilor si abordeaza oricare dintre problemele prezentate mai sus. O sedinta dureaza 50 de minute, iar pretul este 120 lei. Metodele utilizate sunt diverse, adaptate in functie de client si situatie (psihodrama, terapie cognitiv comportamentala, hipnoterapie, etc)

Psihoterapie de cuplu

Psihoterapia de cuplu vizeaza imbunatatirea relatiilor dintre parteneri, rezolvarea conflictelor, intercunoastere, intelegerea vietii emotionale a partenerei/partenerului, rezolvarea unor probleme specifice cupului. O sedinta de psihoterapie de cuplu dureaza 1 ora si jumatate, iar pretul acesteia este 180 lei.

Psihoterapie de grup
Sursa foto: Pinterest

Psihoterapia de grup se adreseaza unui numar de 5-8 persoane care au o problema comuna (adictie, tulburari anxioase, depresie, etc). Grupul reprezinta un mediu sigur de autocunoastere, autodezvaluire si suport, prezenta altor persoane care se confrunta cu dificultati similare fiind un factor important pentru schimbare. Sedinta dureaza 1 ora si jumatate, pretul fiind de 80 lei de persoana.

Scopul principal al psihoterapiei nu este de a transporta un om într-o stare imposibilă de fericire, ci de a-l ajuta să dobândească statornicie și răbdare în fața suferinței. (Carl Jung)

Evaluare si psihoterapie persoane varstnice

Mindfulness in psihoterapie

Experientele pozitive, stimularea cognitiva si emotionala, permanenta antrenare a mintii si trupului sunt absolut necesare pentru bunastarea persoanelor varstnice. In cadrul acestui grup sunt incurajate relatiile interpersonale, activitatile inedite, valorificarea aptitudinilor si talentelor, precum si vindecarea, impacarea si cresterea spirituala. Bunicii, parintii si toti seniorii care isi doresc sa se bucure de frumusetea vietii sunt invitati sa participe la aceste grupuri de socializare si terapie. In cadrul grupului vor fi incluse persoane peste 65 de ani, inclusiv persoane aflate in stadii incipiente de deteriorare cognitiva (probleme de memorie, Alzheimer in etape primare, afectari post -AVC). Se poate realiza la cerere evaluarea capacitatilor cognitive si mnezice pentru persoane cu suspiciune de Alzheimer sau alte tipuri de dementa. Un grup dureaza 1 ora, pretul fiind 80 lei/persoana.

Ce este Mindfulness? Pare a fi o modalitate înșelător de simplă de a relaționa cu experiența, astfel încât suferința noastră să se reducă , iar senzația de bunăstare să se amplifice. În realitate, este mult mai mult de atât…

Pare sa fi devenit o moda, dar nu trebuie sa te lasi inselat. Aceasta experienta nu inseamna relaxare, ci vigilenta. Nu este un experiment distractiv, ci o desavarsire a atentiei si stabilitatii interne. Mindfulness este cheia vindecarii de tarele unei lumi grabite si oarbe si reconectarii cu adevaratul tau Sine si cu Universul plin de sens.

Este o modalitate de a trăi cu adevărat, complet treaz, nu pe pilot automat. De a fi în prezent, nu în trecut sau în viitor. De a ști cum să găsești energia inepuizabilă a vieții.

Organizam grupuri de mindfulness pentru adulti, precum si activitati bazate pe mindfulness pentru copii. Un grup dureaza 1 ora, pretul fiind de 70 lei/persoana (adulti) si 50 lei/persoana (copii).