DESPRE PSIHOTERAPIE

Ce este psihoterapia

Psihoterapia este un termen general, reprezentand un cumul de metode si tehnici utilizate pentru abordarea unor probleme variate, precum cele de natura emotionala, comportamentala sau cognitiva. In timpul psihoterapiei, clientul se angajeaza intr-o adevarata calatorie de autodescoperire si vindecare, alaturi de terapeut (psiholog, psihiatru), care are rolul de insotitor si indrumator. Psihoterapia reprezinta totodata un proces de vindecare si de schimbare, in care clientul devine mai constient, isi intelege mai bine emotiile si gandurile, se elibereaza de conditionari negative din trecut, depaseste traumele. Psihoterapia te ajuta sa preiei controlul asupra propriei vieti si sa dezvolti abilitati sanatoase de a face fata provocarilor.

This image has an empty alt attribute; its file name is psiholog-1.jpg

Ce nu este psihoterapia

Exista inca prejudecati si neintelegeri in ceea ce priveste termenul de β€œpsihoterapie”, multi considerand ca demersurile psihoterapeutice se adreseaza strict persoanelor cu tulburari psihice grave. β€œNu merg la psihoterapie, sa zica lumea ca sunt nebun!”, aceasta este o justificare frecventa pentru a nu participa la procesul de auto-analiza si vindecare.

In realitate, persoanele cu tulburari foarte grave nici nu pot participa la sedinte de psihoterapie. Psihoterapia nu este un β€œtratament” aplicat oamenilor β€œnebuni”, nu este o metoda de β€œreparare” a problemelor mentale sau un stigmat psiho-social.

In Occident, unde practica psihoterapiei este mult mai frecventa, aceasta este inclusa printre practicile de rutina ale celor are vor sa-si mentina tonusul psihic si sa-si imbunatateasca viata emotionala. Este, daca vreti, o adevarata cura de β€œwellness”, adresata de aceasta data sufletului, nu trupului.

Probleme abordate prin psihoterapie

Psihoterapia poate fi utilizata pentru o gama foarte larga de probleme, dintre care pot fi mentionate:

Anxietatea si tulburarile asociate acesteia, precum atacurile de panica, fobiile, tulburarea obsesiv-compulsiva, tulburarea de stres posttraumatic (PTSD)

Tulburarile de dispozitie, precum depresia sau tulburarea bipolara

Adictiile (alcoolism, dependenta de droguri, fumat, dependenta de jocuri de noroc)

Tulburarile alimentare, precum anorexia sau bulimia

Tulburarile de personalitate, precum tulburarea borderline sau tulburarea de personalitate dependenta

Unele tulburari psihotice, care determina detasarea de realitate, precum schizofrenia

O serie de stresuri ale vietii de zi cu zi pot fi abordate in psihoterapie:

  • Rezolvarea de conflicte, fie in cuplu, fie cu alte persoane
  • Eliberarea de anxietatea si stresul determinate de munca
  • Dezvoltarea capacitatii de a face fata provocarilor mari ale vietii (divortul, decesul unei persoane apropiate, pierderea locului de munca)
  • Dezvoltarea capacitatii de gestionare a furiei si comportamentelor pasiv-agresive
  • Cresterea capacitatii de a face fata unor probleme grave de sanatate (diabet, cancer, durere cronica
  • Recuperare dupa un abuz sexual sau fizic
  • Abordarea unor probleme legate de viata sexuala
  • Imbunatatirea somnului si odihnei. abordarea insomniei
%d bloggers like this: