Porti deschise

EEea GrantsSigla FDSC logo Fluens

Proiectul „Porti deschise – acces la servicii sociale inovative pentru persoane varstnice institutionalizate” este finantat din Granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania si se desfasoara in perioada 15 aprilie 2015 – 14 aprilie 2016.  Proiectul este dezvoltat in parteneriat cu DGASPC sector 1, DGASMB si Norway Moreno Institute. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati  http://www.eeagrants.org. Conţinutul acestei pagini de website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.

 

8In contextul imbatranirii accentuate a populatiei la nivel global, problematica varstnicilor a devenit acuta. In alte tari se lucreaza intens la identificarea de solutii pentru a mentine persoanele varstnice active si cu o stare de sanatate optima. Terapia reminiscentelor , aplicata in cadrul centrelor medicale europene, in abordarea persoanelor cu Alzheimer.Terapia ofera o alternativa cu importante rezultate pozitive, la terapiile clasice,  bazate in special pe medicatie. Tehnica are ca scop reactivarea puterii vindecatoare a amintirilor si integrarea acestora in prezent. 

Proiectul “Porti deschise”  a fost, in acest context, un proiect unic in tara, remarcabil prin caracterul inovator al serviciilor oferite.  Scopul  central a fost prevenirea izolarii, pasivitatii si afectiunilor psihice si fizice ale varstnicilor si cresterea gradului de implicare sociala si de comunicare pentru persoanele din grupul tinta.

 •  6 camere de reminiscente  redeschise in cadrul CSS Straulesti, CSS Odai, CIA Sf. Elena, CIA Sf. Vasile si Complexul de servicii medico sociale al Municipiului Bucuresti (Centrul Sf. Luca)
 • 200 de varstnici institutionalizati, beneficiari ai serviciilor de consiliere, terapie, socializare, de suport medical acordate de 
 • peste   300 de grupuri terapeutice si alte sute de consilieri psihologice individuale organizate in cadrul proiectului
 • peste 80 de evenimente de socializare, dintre care in jur de 20 de excursii, iesiri in parcuri sau la restaurante, participare la evenimente culturale, etc. Dintre excursiile mai importante mentionam  excursiile la Targoviste, Busteni, Constanta, vizitarea manastirilor Dealu, Snagov, Cozia, Turnu, Ghighiu, Tiganesti, Pasarea, Caraiman. Un eveniment cu totul deosebit a fost „Balul Seniorilor„, organizat la Cafeneaua Actorilor, la care au participat 40 de varstnici din centre
 • peste 70 de ateliere de deprindere a unor abilitati tehnice, legate de utilizarea telefonului mobil, computerului, aparatului foto, dar si ateliere creative (pictura, confectionare de obiecte decorative, impletit,etc). 
 • 65 de persoane au beneficiat de ochelari platiti de Asociatia Fluens in cadrul proiectului
 • 30 de persoane au beneficiat de consultatii stomatologice si testare osteoporoza
 • crearea unei retele de peste 50 de voluntari, dintre care in jur de 15 sunt psihologi si psihoterapeuti
 • stabilirea de parteneriate si colaborari cu institutii noi, in vederea replicarii rezultatelor proiectului. Dintre colaboratori mentionam Complexul de servicii medico-sociale Caraiman, DGASPC sector 6 Fundatia Principesa Margareta,  Caminul Rosen, Fundatia Inima catre inima. Alte colaborari pe care intentionam sa le dezvoltam in vederea replicarii rezultatelor proiectului si crearii unei retele de reminiscente sunt cu Societatea romana de Alzheimer, Fundatia Ana Aslan (prezente la conferintele de pe proiect) si Fundatia Geron.
 • participarea a 50 de persoane implicate in lucrul cu varstnicii la Grupuri de suport si workshopuri formative
 • organizarea a 2 workshopuri de transfer de experienta din partea partenerului norvegian in proiect, Norway Moreno Institute, de care au beneficiat in jur de 70 de specialisti; organizarea unui workshop suplimentar sustinut de un specialist din Olanda, in domeniul Therapeutic Clowning (metoda miMakkus)
 • publicarea Ghidului de Lucru in Camerele de reminiscente, care a fost distribuit catre institutii publice si private care lucreaza cu varstnici institutionalizati

 Proiectul vizeaza cresterea accesului la servicii sociale de calitate, cu un pronuntat caracter inovator, pentru 200 de varstnici institutionalizati din 6 centre ale DGASPC sector 1 si DGASMB, cu risc crescut de excluziune sociala. Punctul central al proiectului il reprezinta revigorarea camerelor de reminiscente din cadrul celor 6 centre si furnizarea unor servicii sociale aplicate cu succes in diferite tari europene. In centre vor fi acordate servicii psihoterapie utilizand tehnici de reminiscente, partenerul norvegian asigurand transfer de expertiza in acest domeniu. Alte servicii vor viza socializare, acces la servicii medical si o alta abordare inovativa: dobandirea de abilitati de utilizare a tehnologiilor de comunicare. Un alt grup vizat cuprinde 50 de persoane implicate in servicii de ingrijire, care au beneficiat de workshopuri vizand dezvoltarea abilitatilor de comunicare cu persoana varstnica si de grupuri de suport psihologic pentru angajatii implicati in ingrijiri paleative.

 

IMG_7279

Beneficiari ai proiectului sunt 200  de varstnici insitutionalizati  din 5 camine pentru varstnici:

 • Centrul de ingrijire si asistenta pentru varstnici Sf Elena
 • Centrul de ingrijire si asistenta pentru varstnici Sf. Vasile
 • Complexul de servicii sociale pentru varstnici Straulesi
 • Complexul de servicii sociale pentru varstnici Odai
 • Centrul medico-social al Municipiului Bucuresi Sf. Luca.

Printre obiectivele specifice ale proiectului se numara:

1. Reactivarea in primele 3 luni de proiect a celor 6 centre de reminiscente destinate abordarii terapeutice a efectelor institutionalizarii si prevenirii maladiilor grave de tip dementa senila sau Alzheimer pentru 200 de varstnici din centrele de asistenta ale DGASPC sector 1.

2. Prevenirea afectarilor de natura psihica (inclusiv situatiilor de risc: depresie, tendinte suicidare, etc) prin aplicarea unei metode inovative de psiho-terapie pentru cel putin 100 de beneficiari ai proiectului

3. Cresterea motivatiei de implicare in activitati de socializare si evenimente lunare in centre si in afara centrelor pentru 200 de varstnici institutionalizati

4. Reluarea sau intarirea comunicarii lunare (in medie) cu familia, apartinatorii si cunoscutii pentru cel putin 50 de varstnici institutionalizati.

5. Dezvoltarea abilitatilor de utilizare a telefoniei mobile si internetului (e-mail sau facebook) pentru 50 de persoane varstnice institutionalizate prin ateliere bilunare

6. Cresterea accesului la servicii medicale specializate (oftalmologie si stomatologie) pentru cel putin 100 de persoane varstnice institutionalizate

7. Stimularea voluntariatului (individual si in companii) destinat sprijinirii activitatilor/beneficiarilor priectului, prin implicarea lunara a cel putin 10 voluntari in activitati/evenimente destinate varstnicilor.

8. Dezvoltarea abilitatilor de comunicare si relationare cu persoanele din grupul tinta pentru 50 de profesionisti care lucreaza in cadrul centrelor prin intermediul a 6 workshopuri cu scop formativ.

9. Imbunatatirea statusului psihic si dobandirea de abilitati de coping fata de situatiile de criza pentru 30 de persoane angajate in centre, implicate in lucrul cu persoane bolnave cronic, imobilizate sau aflate in stadii terminale, prin grupuri lunare de suport psihologic si terapie.

10. Obiectiv dezvoltare organizationala – Cresterea vizibilitatii organizationale si a capacitatii de atragere de fonduri a Asociatiei pana la sfarsitul proiectului.

Grupurile terapeutice pe care le organizam in toate cel 5 camine pentru varstnici sunt, asa cum ne-au spus ei “o gura de viata si de oxigen”. Viata nu poate fi oprita de varsta, de boala sau de secatuirea pe care o aduce uitarea prin maladia Alzheimer. Am adus in viata bunicilor uitati in instituii noi amintiri prin mijloace adesea spectaculoase: culoare, muzica, papusi, dans, texturi, retrairea prin spectacol a unor evenimente importante (botez, nunta, intalniri de suflet).

logo fondong format png

 

 

 

 

 

 

 

 

.