Blog

Conferinta de incheiere a proiectului “Un viitor mai sigur-Imbunatatirea calitatii serviciilor sociale si de baza pentru copii si tineri institutionalizati”

Conferinta de incheiere a proiectului “Un viitor mai sigur-Imbunatatirea calitatii serviciilor sociale si de baza pentru copii si tineri institutionalizati”, finantat din Granturile SEE 2009- 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania a avut loc miercuri 27.04.2016 in incinta salii de conferinte a DGASPC sector 1.

Proiectul a fost implementat in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 1 si s-a derulat pe parcursul a 14 luni, de la 01.03.2015 la 30.04.2016.

Beneficiarii proiectului au fost 178 de copii si tineri institutionalizati, din centrele de plasament CSS Pinocchio, CSS Sf. Iosif, CSS Sf. Nicolae, CSS Sf. Maria, Casa Sf. Stefan si din apartamentele sociale aflate in subordinea DGASPC sect. 1.

Principalul rezultat al proiectului a constat in punerea in functiune si acreditarea Centrului Viata Independenta, un centru de zi singular gratie grupului tinta pe care-l deserveste, respectiv copii si tineri gazduiti in sistem rezidential. Prin intermediul acestui centru, Asociatia Fluens ofera un complex de servicii integrate (dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, servicii socio-educaționale, vocationale, mediere pe piata muncii, orientarea catre cursuri de calificare profesionala etc.) in beneficiul copiilor institutionalizati din centrele de plasament dar si in beneficiul copiilor in dificultate aflati in risc de abandon familial.
Rezultatele proiectului au depasit multi dintre indicatorii propusi initial, acesta putand servi ca un model de bune practici in domeniul serviciilor sociale care se acorda copiilor si tinerilor institutionalizati.
-Au fost evaluate abilitatile de viata independenta pentru 178 de copii si tineri si au fost realizate profilele vocationale si profesionale pentru 60 de adolescenti din sistemul public;
-22 de tineri au fost inscrisi la cursuri de calificare in acord cu profilul profesional identificat (barman, autocad, manichiura-pedichiura, masaj somatic, coafura, lucrator in comert) iar 6 dintre acestia au fost integrati pe piata muncii;
-In cadrul proiectului au fost organizate peste 200 de ateliere educationale completate cu o tabara axata pe dezvoltarea de abilitati gospodaresti si socio-emotionale in Comuna Bisoca, Jud. Buzau;
– In cadrul activitatii inovative pe care am numit-o “Turul meseriilor”, Asociatia Fluens a organizat 20 excursii vocationale la diverse locuri de munca: ISU Dămăroaia, Muzeul Pompierilor, Muzeul CFR, Poliția Locală- sector 2, Policlinica Regina Maria, Maternitatea Regina Maria, Clubul Sportiv Dinamo, Palatul Parlamentului, Aeroportul Otopeni, compania farmaceutica Merck, Ferma animalelor, Muzeul Sportului, salonul de coafura Harmony, Teatrul de comedie, Teatrul National, Fabrica Vel Pitar, brutaria sociala Mama Pan, Fabrica de mozaic a Fundatiei Dezvoltarea Popoarelor etc
-Printre evenimentele de impact organizate in cadrul proiectului amintim: Masa rotunda pe tema parteneriatului public-privat, cele 2 sesiuni informative pe teme profesionale organizate in colaborare cu AMOFM, evenimentul motivational “Mentori pentru vise” in cadrul caruia mai multi jurnalisti, actori si personalitati publice le-au impartasit copiilor propriile modele de viata si de cariera, Festivalul multicultural organizat in colaborare cu AIESEC Romania;
-100 de copii si adolescenti au participat la grupuri de dezvoltare personala si de terapie
– Peste 50 de specialisti din sistemul public (educatori, psihologi, asistenti sociali, ingrijitori copii) au beneficiat de grupuri de suport si de sesiuni formative prin care si-au imbunatatit competentele de lucru cu copiii institutionalizati.
– Pentru a disemina rezultatele proiectului si pentru a realiza un parteneriat public-privat viabil Asociatia Fluens a incheiat colaborari si parteneriate cu 15 institutii publice, ONG-uri sau companii, amplificand astfel impactul proiectului.
Proiectul „Un viitor mai sigur” este un model de impact, remarcabil atat prin viziunea, cat si prin amploarea sa. Este parte a unui program ce vizeaza o schimbare profunda si durabila in evolutia unui grup tinta care reprezinta o adevarata provocare pentru sistemul de asistenta sociala.

Leave a Comment