Blog

Conferinta incheiere proiect “Porti deschise – acces la servicii sociale inovative pentru persoane vârstnice institutionalizate”

Asociatia Fluens organizeaza marti, 12.04.2016, Conferinta de incheiere a proiectului , finantat din Granturile SEE 2009- 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Proiectul a fost implementat in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 1, cu Directia Generala de Asistenta Socialaa Municipiului Bucuresti si cu Norway Moreno Institute si s-a derulat pe parcursul a 12 luni, de la 15.04.2015 la 14.04.2016.

Beneficiarii proiectului au fost 200 de vârstnici proveniti din Complexul Social de Servicii Strãulesti , Complexul Social de Servicii Odãi, Centrul de Îngrijire si Asistentã Sf. Elena , Centrul de Îngrijire si Asistentã Sf. Vasile , Centrul Medico-Social al Municipiului Bucuresti. Varstnicii institutionalizati, participanti la proiect, prezinta afectiuni grave, diverse tipuri de demente, Alzheimer, alte tulburari ce afecteaza memoria si integritatea cognitiva. In plus, acestia sunt supusi unui risc crescut de excluziune sociala, alinenare si degradare fizica si psihica, rezultate din insasi conditia institutionalizarii.

In contextul imbatranirii accentuate a populatiei la nivel global, problematica varstnicilor a devenit acuta; in alte tari se lucreaza intens la identificarea de solutii pentru a mentine persoanele varstnice active si cu o stare de sanatate optima. Terapia reminiscentelor, aplicata in cadrul centrelor medicale europene, in abordarea persoanelor cu Alzheimer, ofera o alternativa cu importante rezultate pozitive, la terapiile clasice, bazate in special pe medicatie. Tehnica are ca scop reactivarea puterii vindecatoare a amintirilor si integrarea acestora in prezent.

Proiectul “Porti deschise” a fost, in acest context, un proiect unic in tara, remarcabil prin caracterul inovator al serviciilor oferite. Scopul central a fost prevenirea izolarii, pasivitatii si afectiunilor psihice si fizice ale varstnicilor si cresterea gradului de implicare sociala si de comunicare pentru persoanele din grupul tinta.

Fundamentul proiectului a fost dat de redeschiderea a 6 camere de reminiscente, in cadrul centrelor de stat mentionate mai sus. Varstnicii au beneficiat de un complex de servicii integrate, in special psihoterapie si socializare, dar si de cresterea accesului la servicii medicale de calitate si dobandirea de abilitati de utilizare a tehnologiei mobile.

Rezultatele proiectului au depasit multi dintre indicatorii propusi initial, acesta putand servi ca un model de bune practici in domeniul serviciilor sociale acordate persoanelor varstnice. Principalele rezultate terapeutice au fost colectate in cadrul unui “Ghid de lucru in cadrul centrelor de reminiscente”. Imbunatatirea starii psihice a persoanelor implicate in proiect, cresterea motivatiei de implicare in activitati de socializare, reluarea sau intarirea comunicarii cu familia, apartinatorii si cunoscutii, dezvoltarea abilitatilor de utilizare a telefoniei mobile si internetului, cresterea accesului la servicii medicale specializate (oftalmologie, stomatologie, testare osteoporoza) sunt numai cateva din rezultatele importante ale proiectului. In proiect au fost organizate sute de sedinte de reminiscente si ateliere, in jur de 80 de evenimente de socializare, dintre care 20 de excursii si iesiri la restaurante, spectacole, parcuri, 24 de workshopuri/grupuri de suport pentru personalul din centre. 65 de varstnici institutionalizati au primit ochelari noi, 30 au participat la consultatii stomatologice si testare pentru osteoporoza, in cadrul unui parteneriat incheiat cu Complexul de Servicii Medico-Sociale Caraiman.

Totodata, proiectul a avut si o componenta de implicare comunitara, fiind incurajat voluntariatul in centre si in activitatile de socializare din afara acestora. Peste 100 de voluntari au participat la activitati in proiect si s-a creat un grup de voluntari psihoterapeuti care sa acorde sprijin suplimentar varstnicilor. Pentru a disemina rezultatele proiectului si a asigura replicarea acestuia, am incheiat colaborari si parteneriate cu 7 institutii publice si ONG-uri, amplificand astfel impactul proiectului.

Colaborarea transnationala stabilita in proiect s-a concretizat in transfer de experienta din partea partenerului norvegian, Norway Moreno Institute, catre specialisti din Romania (psihologi, asistenti sociali, etc). In jur de 70 de persoane au beneficiat de workshopurile formative sustinute de expertii din Norvegia, vizand dezvoltarea tehnicilor de lucru cu persoane varstnice. La astfel de workshopuri formative, dar si de grupuri de suport au luat parte si angajatii din centrele de stat, catre au fost instruiti pentru a oferi in mod adecvat servicii varstnicilor, dar au fost si sustinuti in dobandirea unor abilitati de a gestiona mai bine situatiile de criza.

Conferinta de incheiere a proiectului “Porti deschise – acces la servicii sociale inovative pentru persoane vârstnice institutionalizate” va avea loc pe data de 12 aprilie, incepand cu ora 10.00, in Corpul C al complexului DGASPC sector 1, Bd. Maresal Averescu, nr. 17, sector 1.

 Eveniment realizat in cadrul proiectului „Porti deschise- acces la servicii sociale inovative pentru persoane varstnice institutionalizate”, finantat prin granturile SEE 2009- 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania Fondul ONG în România. http://asociatiafluens.ro/?page_id=6946

Leave a Comment