Blog

Balul seniorilor

Balul Seniorilor este un eveniment unic, organizat de Asociatia Fluens, prin care ne dorim sa oferim o zi de neuitat bunicilor din cinci centre de stat. Este si un prilej de a strange fonduri necesare continuarii proiectului “Porti deschise”, destinat imbunatatirii calitatii vietii varstnicilor din sistemul de protectie sociala. 

Evenimentul va avea loc pe data de 9 aprilie la Cafeneaua Actorilor din Parcul Tineretului intre orele 16.00-19. La bal vor participa 50 de batrani din cele 5 centre, dar si persoane invitate cu parintii, pentru a crea o punte intre varstnicii din centre si cei din afara lor. Totodata vor fi invitati voluntari, pentru socializare.

Proiectul se deruleaza de la inceputul anului 2015, in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 1 si cu Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti si Norway Moreno Insitute

Un astfel de proiect este o necesitate, pentru foarte multi varstnici. El a fost finantat pana in prezent din fonduri norvegiene, dar incepand cu luna aprilie, finantarea se va incheia.
De aceea ajutorul comunitatii este esential si, in acest scop, organizam Balul seniorilor, unde spectatorii sa poata dona diverse sume in scop caritabil.

Proiectul are ca beneficiari 200 de varstnici institutionalizati si s-a desfasurat pe parcursul unui an 2015-2016, in cadrul Azilelor de stat din sectorul 1 si 4, unde bunicii sunt inconjurati de cele mai multe ori de izolare si alienare. Ne-am implicat cu toata daruirea in acest proiect, pentru ca noi nu credem ca batranetea trebuie sa fie un abandon, pentru a te obisnui cu moartea, boala si neputinta. De aceea, in cadrul caminelor pentru varstnici, au fost create si amenajate 6 camere de reminiscente, camere in cadrul carora cu ajutorul psihoterapiei a fost stimulata puterea vindecatoare a amintirii. Camerele terapeutice au fost amenajate prin introducerea de obiecte care sa simuleze memoria bunicilor, sa creeze punti de legatura cu trecutul, sa faciliteze exprimarea sentimentelor, recrearea unor cadre favorabile, cu rol vindecator. Tehnica reminiscentelor, alaturi de tehnici de psihodrama sunt aplicate de psihoterapeutii nostri in cadrul grupurilor cu persoane varstnice avand risc de dezvoltare a unor maladii grave (Alzheimer, dementa senila), dar si pentru simularea psihica, depasirea starii de pasivitate si cresterea gradului de implicare in diferite actvitati. Aceasta tehnica are ca element central reactivarea memoriei, cu accent pe amintirile pozitive din trecut si integrarea acestora in prezent, cu o multitudine de roluri benefce pentru persoana varstnica.

Printre obiectivele evenimentului Balul seniorilor este sa putem consolida cu sumele stranse, Fondul de sanatate care sa asigure in continuare consultatii si interventii medicale, precum si achizitionarea de medicamente pentru bunicii singuri. De asemenea fondurile stranse vor fi utilizate si pentru organizare de excursii, iesiri la evenimente extracentru, evenimente in centru (de ex. serbare zile de nastere, pachete cu diferite ocazii).
Rezultatele pana in prezent sunt uimitoare: zeci de varstnici au fost implicati in grupuri terapeutice, in special axate pe demente si maladia Alzheimer, au avut loc in jur de 100 de evenimente de socializare in azile si in afara acestora, s-au organizat excursii in tara, in care au fost implicate cel putin 40 de persoane varstnice deplasabile, bunicii au participat la spectacole si evenimente festive, am organizat ateliere artistice in fiecare centru.
Prin intermediul fondurilor norvegiene, sponsorizarilor si donatiilor de la oameni cu suflet mare a fost posibil sa fie oferite de catre specialisti atat servicii de ingrijire si ajutor medical prin crearea unui Fond de sanatate (consult, interventie si ingrijire medicala), au fost initiate si finalizate actiuni constante de socializare (de la sedinte de psihoterapie de grup care au vizat inclusiv dezvoltarea abilitatilor de comunicare si relationare intre membrii grupului, actiuni care au avut ca scop dezvoltarea abilitatilor de utilizare a telefoniei mobile si a internetului, excursii la diverse obiective turistice dar si iesiri in parc, restaurant, etc.).
Am refacut gradina Centrului Medico-Social al Municipiului Bucuresti, impreuna cu voluntari din companii, am format o retea de persoane care sa-i sune periodic pe varstnicii care nu au apartinatori, am organizat un grup de terapie prin tango si muzica in cadrul Centrului Straulesti.
Am realizat ochelari pentru 60 de persoane varstnice si urmeaza sa asiguram consultatii stomatologice si teste de osteoporoza. Schimbarea personala a multor varstnici dintre este incredibila: persoane care nu vorbeau si se miscau foarte greu si-au recapatat pofta de viata, dorinta de a se implica, de a iesi din centru, si-au recastigat amintirile. 

Va invitam cu drag  sa fiti alaturi de noi, sa donati si sa luptam impreuna pentru o viata mai buna a bunicilor din Caminele de stat. Speram ca veti participa alaturi de noi la acest eveniment, la care vor fi momente de neuitat: muzica, tango, sceneta de teatru, dans si buna dispozitie! 

Va rugam sa va confirmati participarea la adresa de mail: asociatia.fluens@yahoo.com. 

Leave a Comment